Jablkový puding

Suroviny: 1 kg strúhaných jabĺk, vanikový cukor, zlatý klas, med

Postup: Nastrúhame jablká, pridáme vo vode rozmiešaný zlatý klas, cca na kilo jabĺk dve polievkové lyžice do deci vody. Nastrúhané jablká rozvaríme. Prevaríme a po miernom vychladnutí podľa potreby dosladíme medom. Dáme do pohárov a jeme ešte teplé alebo po vychladnutí dáme zachladiť do chladničky a konzumujeme studené.

Hrnkový s jablkami

Suroviny: 2 hrnčeky polohrubej múky, 2 hrnčeky strúhaných jabĺk, 1 hrnček cukru, 1 hrnček kokosu (alebo orechy), 4 vajcia, 1 prášok do pečiva, 1 kávová lyžička sódy bikarbóny, 2 polievkové lyžice kakaa

Postup: celé vajíčka vyšľaháme s cukrom do peny, pridáme ostatné suroviny, vylejeme na vymastený a strúhankou vysypaný plech a upečieme, horúce natrieme lekvárom a po vychladnutí polejeme čokoládou a môžeme posypať kokosom.

Jablkové placky

Suroviny: 300 g polohrubej múky, 20 g droždia, 1 lyžička kryštáľového cukru, 150 ml vlažnej vody, 100 g masla, štipka soli, 300 g nahrubo postrúhaných jabĺk, 1 lyžička medu, 1 lyžička škoricového cukru, práškový cukor na posypanie

Postup: Z droždia a cukru pripravíme kvások. Jablká zmiešame so škoricovým cukrom a s medom. Do väčšej misy preosejeme múku, pridáme soľ, zvyšnú vodu a polovicu rozpusteného a vychladnutého masla. Nakoniec pridáme kvások a jablká. Dôkladne vymiešame a dáme vykysnúť na teplé miesto. Z vykysnutého cesta lyžicou odoberieme malé kúsky, ktoré nakladieme na plech vystlaný papierom na pečenie. Kôpky uhladíme na placky a dáme ešte mierne nakysnúť. Potom vložíme do rúry vyhriatej na 200 °C a pečieme približne 20 minút. Ihneď po upečení potrieme zvyšným rozpusteným maslom a posypeme cukrom.

Jablkový koktejl

Suroviny: 300 g jabĺk, 1 lyžička masla, 1 škorica, 1/2l mlieka, 4 lyžice ovocného sirupu, citrónová šťava

Postup: Ošúpané jablká zbavíme jadierok. Potom ich nakrájame na kúsky a vložíme do hrnca. Posypeme cukrom, pridáme maslo a celú škoricu. Nalejeme niekoľko lyžíc vody a dusíme do zmäknutia. Z vychladnutých jabĺk odstránime škoricu a jablká rozmixujeme s vychladnutým mliekom, citrónovou šťavou a sirupom. Podľa chuti osladíme.